Jan Hospes

jan_hospes_op_timpetiid_640

Jan Hospes zag in 1980 het levenslicht en via het prachtige pittoreske dorpje Terzool (Friesland, 10 km verwijderd van Sneek) leerde hij de wereld kennen. Het was ook daar waar hij voor het eerst in aanraking kwam met muziek. Jan zat vaak bij zijn vader op schoot terwijl die de krant las en op de achtergrond muziek had opstaan. Vaak lag er een lp met klassieke muziek op de pick-up, maar soms ook een lp van singer-songwriters. En bij met name die laatste ging Jan z’n hartje sneller kloppen. James Taylor, Jim Croce, Jackson Browne, Simon & Garfunkel, hij vond het prachtig. En omdat muziek tijdloos is luistert hij er nog steeds graag naar.
Na jarenlang gitaarles te hebben gehad van obi-wan kenobi Peter Krako (gitarist Twarris, Elske DeWall, Krako)  is Jan zelf nummers gaan schrijven. Hij was toen achtentwintig. De uitkomst hiervan overtrof zijn stoutste verwachtingen want in no time werd hij op de radio gedraaid, gaf hij gitaarles en werd hij gevraagd voor optredens.
Omrop Fryslân draaide z’n  muziek bijna dagelijks. Alsmede Radio Eenhoorn en Radio Noord. Daarbij plaatste hij zich in het eerste jaar meteen voor de  finale van 538 Demoduel en werd hij uitgenodigd door Slam!FM. Z’n muziek viel kennelijk in de smaak.

Sinds begin dit jaar 2015 wil Jan graag weer meer de hort op (de afgelopen jaren kreeg het opvoeden van de kinderen prioriteit). In Bruno Rummler (winnaar Liet 2014), Jorrit Pruiksma (drummer Johannes Rypma) en Anja Bergsma vond hij gelijkgestemden. En samen hebben ze twee try outs gedraaid. De reacties waren ongelofelijk enthousiast. ‘Mooie liedjes die op enthousiaste wijze worden gebracht,’ zo omschreef een toeschouwer in Sneek. ‘De energie spatte er vanaf. Ik ga met een goed gevoel naar huis. Dankjewel!’
And that sums it up! Call him!

Jan staat er ook om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.
Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor een rubriek samen met oud-schaatser en olympisch medaillewinnaar Jan Ykema: Jan & Jan.  Op geheel eigen- en bravourerijke wijze zullen beide heren hun ongezouten mening geven omtrent verschillende zaken. Er zal wekelijks een column van hun hand verschijnen.