Jan Hospes

Jan Ykema - Held

Ik was tot tranen toe geroerd toen ik de biografie ‘pikstart, verslaving en comeback vanjan_ykema_jongeman een hypersprinter' over Jan Ykema dichtklapte. Niet alleen Haanstra's geweldige stijl van schrijven was hier debet aan, nee, het was met name ook de in en in trieste-inhoud van het boek dat me zo diep raakte; hoe de flamboyante clown Ykema, met bovenbenen zo sterk als negen paarden, langzaamaan veranderde in een onzekere en eenzame junk.
De lach die ik op mijn gezicht had zitten nadat ik het eerste gedeelte van het boek had gelezen (het eerste deel omschrijft Ykema's mooie en onbezonnen jaren en is werkelijk doorspekt met humor) verdween stukje bij beetje. Per bladzijde die ik omsloeg voelde ik mijn gemoed triester worden. Ykema heeft diep gezeten, héél diep zelfs. Op het dieptepunt van zijn junkenbestaan was Ykema zo eenzaam dat hij op parkeerterreinen sliep,  zijn zoon in de auto liet wachten terwijl hijzelf drugs ging halen en klinkertjes bikte om zichzelf van zijn drugsbehoefte te voorzien. Een gevallen held dus. De man, de atleet, die Nederland aan z'n voeten had liggen en die altijd met een glimlach voor de camera's verscheen, was niet meer. Ykema was geworden tot een zielig hoopje mens. Niks aan hem deed je meer denken aan die zelfverzekerde, excentrieke en flamboyante winnaar uit 1988.
Ik kon door de letters heen voelen (goede schrijverskunst) dat Ykema nog niet klaar was jan_ykema_in_actie_2met het schaatsen. Poetsen, aan z'n techniek schaven en bochten doorknallen, dat is wat Ykema wilde. Kortom: schaatser zijn! Trainen, schaatsen en competitief bezig zijn, daar ging Ykama z'n hartje sneller van kloppen, niet van ordners doorspitten en huizen verkopen. Maar de werkelijkheid kwam niet overeen met wat Ykema diep in zijn hart voelde. De werkelijkheid was namelijk dat Ykema  schaatser-af was. Dat z'n schaatsen hem waren ontnomen en dat het schaatspakje was ingeleverd voor een maatpak. Ik schreeuwde tegen het boek: ‘Geef die man z'n schaatsen toch terug! Als je een schaatser z'n schaatsen afpakt, dan ontneem je hem z'n ziel!' Maar de pagina's zwegen. 'Zien jullie dan niet dat dit fout gaat aflopen. Zien jullie dan niet dat hij dit niet gaat trekken! Dit prachtig stukje mens gaat kapot, verloren zo!' Maar niemand luisterde. Kon ook niet natuurlijk. Maar toch denk ik dat wanneer  schaatser Ykema z'n ‘Viking sprintjes' weer om z'n voeten zou hebben gekregen, hij een stuk minder zwaar door het leven zou zijn gegaan. Aan de andere kant zocht Ykema de lijn van extremen ook op getuige het feit dat hij zijn laatste race ook al onder invloed van cocaïne reed. De woorden van  Brian Wilson, geniaal brein achter de ‘Beach boys',  schieten door m'n kop: ‘God only knows what I'd be without you....' jan_ykema_huldiging_1988_400Ykema wilde het moment van verlichting dat hij na z'n tweede plek op de Olympische spelen ervoer - de kroonprins zong zelfs voor hem, Ykema omschreef het in een reportage van Netwerk zelf als ‘vliegen'- , weer beleven, maar zijn nieuwe werkzaamheden als accountant brachten hem daar niet. Hij vloog niet. Sterker nog, hij kwam niet eens van de grond. Niet zonder lier in ieder geval. En zo kwam Ykema bij de ‘coke' terecht, het witte spul fungeerde als lier. En zo verdorde Ykema tot een lege, onzekere en eenzame Junk. Ykema heeft de donkerste hoeken, de zwarstste plekken van het bestaan gezien. Dat hij uit dit ravijn van ellende is geklommen, want Ykema heeft inmiddels z'n ‘viking sprintjes' weer aan, verdient al uw respect. Ykema is een held!


 Nadat ik het boek had dichtgeklapt was ik zo onder de indruk dat ik besloot een nummer over Ykema te schrijven.
http://www.youtube.com/watch?v=61FcnSRa_8g


*Ze zeggen wel eens: ‘Never trust a junk'. Maar als niemand hen het vertrouwen geeft, hoe kunnen ze dan zelf weer leren vertrouwen. Nee, die uitspraak is een egoïstische en daar help je geen mens mee.


jan_ykema_en_gerard_van_velde_307


Afbeelding: Jan Ykema en Gerard van Velde: trainers APPM. APPM verdient een groot compliment omdat ze deze gevallen sprinter weer een ijsbaan hebben geboden


boek_cover_pikstart_verslaving_en_comeback_van_een_hypersprinter_400*‘Pikstart, verslaving en comeback van een supersprinter' is een goed boek! Kopen dat ding!


 


 


 


 


 


 


 


 

Meer schrijfwerk

Share |