Jan Hospes

Mustapha Hadji

moustafa_hadjiHet is halverwege december 2009 en de sneeuwvlokken dwarrelen rustig naar beneden. Ik zit achter de computer omdat ik zojuist, rustig op de bank zittend, een prangende vraag voelde opborrelen en nu het antwoord zoek. Ik moet, zeg maar, het antwoord op deze vraag hebben want alleen zo kan ik weer in de chill-modus, waarin ik mij net bevond, terecht komen. Het irriteert me dat ik het antwoord niet weet, vandaar. Terwijl ik net naar historische voetbalwedstrijden aan het kijken was, aangeboden door Eurosport,  dacht ik terug aan de WK voetbaleindronde in Frankrijk in 1998. Niet zozeer het prachtige aanvalsspel van Hiddink's Oranje, de twee kopgoals van Zidane in de finale, de van schoonheid overstromende goal van Bergkamp tegen Argentinië of de blamerende scheidsrechterlijke dwaling van de heer Ali Bujsaim in de halve finale Nederland - Brazilië (Nederland had wel degelijk een penalty dienen te krijgen, overtreding op van Hooydonk) had mijn aandacht, maar ik vroeg me af hoe het met Mustapha Hadji, de wervelende Marokkaanse voetballer en medesmaakmaker van het toernooi, was? Ik vroeg me af of hij nog speelde, en zo ja, waar?
Waarom ik me dit afvroeg? Tja, simpel verhaal eigenlijk. De man heeft me tijdens de eerste poulewedstrijd van groep-H Marokko - Noorwegen gewoon anderhalf uur lang weten te fascineren met zijn spel. Scharen, sleepbewegingen en vele andere functionele frivoliteiten kwamen destijds via de televisie tot me en ik genoot daarvan. Intens zelfs.mustapha_hadji
Hadji had de wedstrijd tegen Noorwegen uitgekozen om te schitteren, om zo zijn toekomst - financiële toekomst -  veilig te stellen. Slim bedacht ook, want waar beter je slag te slaan dan tijdens de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal. Hadji had bij AS Nancy een prima seizoen gedraaid en wilde dat, door ter bevestiging ook nog een goed toernooi te draaien, te gelde maken. Hij was op jacht naar een toptransfer.
Hadji joeg met het wapen dat technische begaafdheid heette en etaleerde zijn klasse anderhalf uur lang. Middels sublieme, en met gochme doorspekte acties, zijn fluwelen balbehandeling en een goal degradeerde Hadji alle andere spelers op het veld  tot figuranten. Hij was een verademing op het veld waar zich alleen maar voorgeprogrammeerde Noorse voetballers leken te bevinden. Er ontspon zich in de wedstrijd dan ook nóg een wedstrijd. Niet alleen de punten voor poule A hadden nog prioriteit, maar er werd ook om een groter goed gestreden: ‘Visie en idealen op het voetbalveld.' Er was een strijd gaande tussen het voetbal gebaseerd op plezier en creativiteit, met Hadji als captain, en het kille, zakelijke voetbal gebaseerd op cijfers en statistieken. Egil Olsen (trainer) was van die laatste vorm de uitvinder. En als vaandeldrager van de creativiteit ging Hadji, gedreven tot op het bot, voorop in de strijd. Hij wist welke belangen er speelden. Wie er uiteindelijk als winnaar uit de strijd kwam? Hadji! Vanzelfsprekend. Ondanks dat het een gelijkspel betrof: 2-2. Maar door het wervelende spel van de Marokkaanse spielmacher wonnen de Marokkanen deze wedstrijd op punten. Glansrijk. (U ziet hier overigens niks van terug in de statistieken van de FIFA omdat zij er een andere, minder geromantiseerde, redenatie op nahoudt.).
moustapha_hadji_aston_villa_400Ik meende me zojuist op de bank te herinneren dat de stylist van Marokko was geslaagd in zijn opzet en nog tijdens het eindtoernooi had getekend voor een club uit de Premier League, Coventry City. Maar na het WK heb ik nooit meer wat van Hadji vernomen en dus was ik daar niet helemaal meer zeker van. Vandaar ook dat ik nu achter de computer zit, ter verificatie. Ik zet het maar op 't Googlen en vind mijn vermoeden bevestigd: Hadji tekende destijds voor Coventry City. Google geeft ook antwoord op die andere vraag. Of Hadji nog speelt ja of de nee? En ja, meine damen und herren: Hadji speelt nog! Al is het niet meer op een erg aansprekelijk niveau, verre van zelfs. Snoeiharde statistieken geven op mijn beeldscherm de teloorgang van een ooit geniale voetballer weer (Nou ja, teloorgang is wellicht wat overdreven, maar van bewuste opwaartse carrièreplanning is ook zéker geen sprake). Hadji speelt namelijk tegenwoordig zijn wedstrijden in Luxemburg, in de kelder van het Europese clubvoetbal. Apart maar toch ook wel weer een tikkeltje briljant. Dat de man die ooit anderhalf uur lang de wereld aan z'n voeten had liggen uiteindelijk z'n potjes zou gaan spelen in de Promotion d'Honneur, dat had natuurlijk ook helemaal niemand bevroedt, en dus zijn we, en dus toch briljant, met z'n allen flink op het verkeerde been gezet.
Ik verbind twee conclusies aan het feit dat Hadji nog speelt, weet alleen niet welke de juiste is: Of Hadji is ordinair zijn zakken aan het vullen op basis van de naam die hij heeft opgebouwd en pakt zodoende elk jaartje dat hem wordt aangeboden mee, ook al gaat het tegenwoordig waarschijnlijk allang niet meer om exorbitant hoge bedragen of Hadji is gewoon nog een liefhebber van het ‘spelletje' en speelt om die reden nog wekelijks een potje voetbal. Het hartje klopt er sneller van, zeg maar.  Ik lees dat hij bij Fola Esch in het afgelopen seizoen (2007/2008) maarliefst 27 keer het net heeft gevonden en dus kies ik voor de meest romantische versie: Mustapha is een liefhebber! Zakkenvullers scoren immers geen 27 keer. Knappe prestatie ook, 27 keer scoren. Het feit dat dit in de tweede competitie van Luxemburg is gebeurt, maak ik mezelf wijs,  doet daar niks aan af. Ik zie de Marokkaan al voor me: als mentor zittend tussen al die jonkies in de kleedbox, orerend over zijn belevenissen in de Premier League, de Primera Division,  Saudi Arabië, en natuurlijk vertellend over dat ene anderhalf uur waarin de hele wereld aan de buis gekluisterd zat en naar hem aan het kijken was. De jongens hangen aan zijn lippen. Het zou een prachtige Holland Sport-documentaire  op kunnen leveren. Ik zal de redactie eens een belletje geven. Eerst nog even kijken wat Gaizka Mendieta tegenwoordig uitvoert?

2444_400Clubs Mustapha Hadji: AS Nancy (1992-1996), Sporting Lissabon (1996-1997), Deportivo La Coruna (1997-1998), Coventry City (1998-2001), Aston Villa (2001-2004), Espanyol (2003-2004), Al-Ain (Saudi Arabië (2004-2005), 1. FC Saarbrücken (2005-2007), Fola Esch (2007-2009)


 


 


 

Meer schrijfwerk

Share |