Jan Hospes

Sergei Bubka

sergei_bubka_1In het zesde hoofdstuk van de roman ‘Iris' omschrijft auteur Jan Mulder haarfijn de complexiteit van de techniek van het polsstokhoogspringen. Een aaneenschakeling van technische vaardigheden maakt dat het polsstokhoogspringen waarschijnlijk het lastigste onderdeel is in de wereld van de atletiek. Altijd is het fascinerend om naar pole vault te kijken: de aanloopfase, de insteekfase, de hangfase, de draai- en strekfase, en dan, als laatste, ook nog de uiteindelijke loskoppel- en zweeffase; genoeg punten om naar te kijken, genoeg punten waarop het mis kan gaan; prachtig! Topsport op z'n best. En hoe knap is het dan, al deze technische punten in ogenschouw nemend, dat de Oekraïner Sergei Bubka maarliefst 35-maal het wereldrecord op dit onderdeel wist te verbeteren. Een huzarenstuk! Sergei Bubka, de naam is gevallen. Selfmade miljonair, one-centimeter at the time.


6.14, wereldrecord buitenlucht
Bubka sprong in de nadagen van z'n carrière, 31 juli 1994 Sestriére, voor het eerst over 6,14 in de buitenlucht. En ik? Ik zag als veertienjarige  via de televisie hoe deze eclatante prestatie gestalte kreeg. Ik zag hoe Bubka zich rustig en gedwee prepareerde voor z'n sprong;  sergei_bubka_2hoe hij geconcentreerd zijn aanloop startte en vervolgens tot een strak loopritme kwam; hoe hij vanuit dit strakke loopritme accelereerde naar een topsnelheid en hoe hij daaropvolgend z'n pols krachtig instak en uiteindelijk in perfectie over de lat sprong. Magnifiek. Welzeker. Bubka had er in Sestriére weer een sprong in optima forma uitgeperst en logenstrafte op deze wijze de critici die zich al begonnen te roeren door te verkondigden dat Bubka z'n beste tijd al had gehad. Maar de critici waren onwetenden, Bubka maakte op zonneklare wijze duidelijk  dat er nog steeds maar één heerser was op dit onderdeel: HIJ!

Masterplan
Het commentaar vooraf aan de sprong:  "Bubka heeft de lat op een wereldrecordhoogte laten leggen: 6,14. En dus gaat hij het doen zoals hij al jaren doet, sinds 1988 om precies te zijn, met één centimeter per keer." Het was een 'eyeopener' voor me; in de topsport gold blijkbaar niet alleen het sportieve aspect, nee, ook andere belangen speelden  mee: financiële belangen. Bubka leerde de wereld dat je je huid zo duur mogelijk moest verkopen.
1988, Bratislava (ik was er niet bij maar het moet ongeveer zo zijn gegaan): Bubka sprong 's middags in Bratislava over 6.06 en maakte diezelfde avond voor zichzelf de balans op: wat heb ik bereikt, en hoe nu verder? En ik denk dat daar, die avond, in Bratislava, het masterplan is geschreven in Bubka's hoofd. Het uiteindelijke doel van dit masterplan? Financiële onafhankelijk. Punt!
sergei_bubka_5En zo geschiedde het dat Bubka vanaf dat jaar de lat in de buitenlucht - maar vaak ook indoor - nooit  hoger liet leggen dan één centimeter boven het wereldrecord. Nooit! Bubka begreep namelijk dat hij zichzelf centimeter voor centimeter naar het miljonairschap kon springen, want voor elke keer dat hij over het wereldrecord sprong incasseerde hij een bonus. En hoe vaker dit zou gebeuren, hoe gunstiger dit logischerwijs zou zijn voor zijn bankrekening.
Het wereldrecord in één keer met decimeters verbeteren zou een idiote handeling zijn geweest, eentje waarmee Bubka zichzelf flink in de vingers zou hebben gesneden; financieel-destructief gedrag. Maar vanzelfsprekend gebeurde dit niet, Bubka was in control. De uitvoering van het masterplan was namelijk, gelijk aan Bubka's springtechniek, nagenoeg perfect (drie indoortoernooien uitgezonderd: Osaka, Donetsk en Volgograd; Bubka verbeterde daar de wereldrecords met een groter aantal centimeters). Nooit liet hij zich het  hoofd gek maken door toernooidirecteuren die hem vroegen om nog hoger te springen. Nooit liet hij zich meeslepen in een euforisch moment en maakte de verkeerde beslissing. Nee, altijd bleef Bubka trouw aan zijn masterplan, altijd was het antwoord: "Sorry guys, one centimeter."
Conclusie: Bubka was de koning! Bubka was Caesar! Hij was zowel de componist als de dirigent die bepaalde hoe de symfonie ten gehore gebracht zou worden. Hoeveel symfonieën Bubka uiteindelijk heeft geschreven? Vijfendertig. Vijfendertig symfonieën in totaal. Vijfendertig wereldrecords, waarvan 16, sinds '88, met dat bewuste centimetertje.
Of Bubka uiteindelijk miljonair is geworden? Reken maar van yes!
bubka_4


 


 

Meer schrijfwerk

Share |