Jan Hospes

Ralph de Jongh & Crazy Hearts

ralph_de_jongh_6_400'Pure rock, geschreven vanuit een hart van satijn,' dat is mijn gedachte terwijl ik op de Grote Markt Ralph de Jongh & Crazy Hearts sta te aanschouwen. Ik heb het voorrecht om deze band te horen spelen te midden van duizenden dronkenlappen en dwazen; het is Koninginnedag, vandaar. Maar misschien valt daarom het niveau en de kwaliteit van de band me ook wel zo op, want alhoewel de meeste mensen hier er van alles aan doen om arousal te creëren: schreeuwen, duwen, bier gooien etc., ik blijf gebiologeerd kijken en luisteren naar dit bandje;  zij zijn het middelpunt van rust te midden van alle chaos, zeg maar.
De uithalen van zittende zanger Ralph de Jongh raken me diep, en gefascineerd aanschouw ik de lichaamstaal waarmee hij deze uithalen begeleidt: alles beweegt. Ja, alles aan Ralph de Jongh ademt muziek. Graag zou ik willen weten vanuit welk bewustzijn of eenzaamheid deze nummers geschreven zijn. "Every night, it's more than words!" woorden die vragen oproepen. Een gesprek. Ja, dat zou mooi zijn.
De band is op elkaar ingespeeld; een kleine, grote gitarist die zowel het snelle- als het subtiele werk op prachtige wijze weet te brengen; een drummer die met een strak ritme en een ralph_de_jongh5_400heerlijk blues-gehalte speelt; een bassist die qua stijl zo volbloedfamilie zou kunnen zijn van Pino Palladino; een saxofonist (tevens percussie) die het instrument der verleiding meester is; en een toetsenist die, enigszins weggestopt (mijn positie is niet perfect), geweldige dingen laat horen op zijn, als ik mij niet vergis, Rhodes. Ja, het bandje staat!
Het schijnt dat deze zanger met de blonde manen is afgestudeerd  in de Chinese wijsbegeerte en een voorliefde heeft voor de blues. Interessante combinatie. Eentje die vraagt om opheldering, ook. Wellicht kan ik via de muziek antwoorden krijgen. Het album "More than words" ligt vanaf 23 mei in de winkel. Ik ga hem zeker halen, for sure, en ik raad jullie aan hetzelfde te doen...
ralph_de_jongh_3_400
Bezetting
Ralph de Jongh (zang, gitaar)
Bas Mulder (toetsen, backing vocals) 
Christof Bauwens (gitaar, backing vocals)
Marcel Wolthof (drums, backing vocals)
Jasper Mortier (bas)
Arend Bouwmeester (percussie, saxofoon)


 


 


 


 


 


 

Meer schrijfwerk

Share |