Jan Hospes

Marije Hiemstra

imgp0022_450x426_400Het is zaterdag 5 juli en ik ben net met de Spathoek gearriveerd op het prachtige eiland Terschelling. De vakantie gaat ingeluid worden met een weekje Midsland aan Zee, waar ik érg veel zin in heb. Terwijl ik over de Hoofdweg rijd, trekt een verkeersbord mijn aandacht. Oosterend, staat er op. Het doet me terugdenken aan een bijzonder fraaie kaatsmiddag die ik vanmiddag in Jorwert heb beleefd. NK Dames hebben we het dan over. Niet zozeer het resultaat dat we met de Grunniger dames hebben behaald (3e) komt in mijn gedachten bovendrijven, maar het is de opslagster van Easterein die mijn attentie krijgt, Marije Hiemstra. Want wat was het een genot om haar aan het werk te zien vandaag. Een styliste.
       Soms heb van die opslagers die meteen je aandacht trekken. Ik heb dat vaak met opslagers die een natuurlijke wijze van opslaan bezitten, zo’n natuurlijke wijze van opslaan marije_hiemstradat het ze schijnbaar geen enkele moeite kost om de bal richting het perk te brengen. Opslaan is als ademen, dat idee. Net als Klaas Berkepas en Hendrik Tolsma bij de heren, is Marije Hiemstra (evenals Lisette Wagenaar) er zo eentje bij de dames. Ja, deze blondine is als opslager geboren en zal deze aardbol ook als zodanig verlaten. Een handschoen aan? Nee, doe maar niet.   
      Wat me vandaag ook aan Hiemstra is opgevallen is dat ze haar sublieme opslagtechniek combineerde met een ij-zer-ster-ke wedstrijdmentaliteit. Was er de vorige jaren af en toe nog wel twijfel te bespeuren op het gezicht van de Eastereinse, vandaag was daar niks van te zien. Nee, er stond een dame aan de opslag die wist wat ze wilde: winnen! 6-6? Maakt niet uit, scoren! Een kaatster met een doel, met een focus. Geen enkele ruimte voor twijfel, wat een zeldzaamheid is in het dameskaatsen, en dus een sterk wapen. Tegen Franeker in de tweede omloop sleurde Hiemstra eigenhandig haar partuur naar de overwinning. Een 1-4 achterstand werd aan haar hand in no resize.asptime omgebogen. Dat de derde omloop niet meer winnend werd afgesloten doet aan deze prestatie niks af. Marije Hiemstra, een styliste is ze. Een opslagster pur sang. Het was een genot om naar te kijken. Wellicht maakt deze gedachte het verlies van vandaag iets dragelijker. Midsland aan Zee, nog twee kilometer.

Meer schrijfwerk

Share |