Jan Hospes

Dylan Drent

11703197_977974588920896_7370790712140906220_n_400Elke sport heeft zijn ‘bad boys’, de levensgenieters die maar zich moeilijk kunnen conformeren aan het monnikenbestaan die bij het bedrijven van topsport hoort. Marat Safin was bij het tennissen zo’n bad boy. De Rus verkoos regelmatig drank, drugs en vrouwen boven de nog af te werken tennistrainingen of -wedstrijden, wat hem zéker een aantal grote Grand Slam-overwinningen heeft gekost. Bij het wielrennen in de jaren ’50 en ’60 was Jacques Anquetil ’s avonds laat vaak nog het leven aan het vieren met z’n vrienden, collega’s en aanhang. Drank en sigaretten komen in elk verhaal over Monsieur Chrono naar voren. Maar in tegenstelling Safin had Anquetils losbandige levensstijl, hoe onwaarschijnlijk ook, geen enkel negatief effect op zijn prestaties. Anquetil won vijfmaal de Tour de France en nog vele andere grote koersen. En zo zijn er nog wel wat voorbeelden op te noemen van sporters die er een losbandige levensstijl op nahielden, maar toch ook succesvol waren: Paul Cascoigne (voetbal), James Hunt (Formule 1), Jan Ykema (schaatsen), Mark Phileppoussis (tennis) en Ronaldinho (voetbal). anquetil
De James Dean van het huidige kaatspeloton is Dylan Drent. De Harlinger staat erom bekend dat hij niet vaak op de klok kijkt als hij een avondje op stap is met z’n vrienden, terwijl hij de volgende dag wel moet kaatsen. ‘We leven nu,’ is dan z’n antwoord, gebracht met een grote, aanstekelijke glimlach op z’n gezicht. Zo’n opmerking is Drent ten voeten uit. De jonge seun geniet met volle teugen van alle geneugten des levens. Nou ja, geen drugs maar voor de rest wordt er optimaal genoten.
Drent is een ongelofelijk getalenteerd sporter. Hij tenniste van z’n vijfde tot aan z’n twaalfde in de bondsselectie van de KNTB en voetbalde daarna twee en een half jaar in de jeugdselecties van sc Heerenveen – een knieblessure verstrooide de weg naar het Abe Lenstra Stadion. Nog steeds staat de snelle rechtshalf op de radar van het betaalde voetbal, getuige het aanbod van SC Cambuur om komend seizoen bij de club te komen voetballen, op amateurbasis.
Drent gaf de eredivisionist echter nul op het rekest omdat de randvoorwaarden om dit project te doen slagen, in zijn ogen, niet aanwezig waren. Daarna kregen ONS en Leeuwarder Zwaluwen ook nog 11855560_989465297771825_1851606852_n_400een ‘nee’ op hun verzoeken want Drent had z’n woord al gegeven aan de trainer van Zeerobben. En Drent is een trouw man.  “Een man een man, een woord een woord. Nog een jaartje knallen met Zeerobben en daarna ga ik op een hoger niveau voetballen.”


Maakt die James Dean nog een beetje kans vandaag? Ja, dat kun je wel stellen want Dylan Drent heeft een prima partuur (Drent kaatst met Bauke Triemstra en Patrick Scheepstra). En Drent is een man die zomaar de dag van z’n leven kan hebben op ‘t Sjûkelân. Hij zal in dat geval vliegen over het veld en het publiek mee nemen in z’n enthousiasme. En mocht hij de dag van z’n leven beleven deze PC-dag, dan zal daar waarschijnlijk ook de nacht van z’n leven op volgen.


11872881_989465234438498_1438710969_n_400
Bovenste en onderste foto van Elisabeth Fotografie


 


 


 


 

Meer schrijfwerk

Share |