Jan Hospes

Dopamines! (Column Leeuwarder Courant en DvhN)

Met een grote lach op m’n gezicht zat ik de tijdrit van Tom Dumoulin in de Vuelta te aanschouwen. Wat een held! Prachtige televisie! Maar goed, ik zit niet alleen door Tommetje met een lach op m’n gezicht want ik ben ook even met een onderzoekje bezig.
Ik las namelijk net dat als je je mondhoeken drie minuten omhoog houdt, je lichaam al begint met het aanmaken van endorfines (feel good-stofjes). En dat dien ik, als kersverse en serieuze ‘LC en DVHN’- columnist, dan natuurlijk wel even voor jullie te checken. #allesvoormijnlezers Ik moet het nog vijf minuten volhouden want tien minuutjes met een olijke kop rondlopen schijnt al voldoende te zijn om je een stuk beter te voelen. Ik laat jullie aan het eind van de column m’n bevinding weten.
Ik kwam deze info tegen toen ik op zoek ging naar informatie over dopamine, want daar wil ik het eigenlijk over hebben in deze column. Dopamine is de prikkelende neurotransmitter die betrokken is bij het belonen van gedrag. Als dopamine vrijkomt, krijg je daar een geluksgevoel van. Dopamine wordt om die reden ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Je voelt dit bijvoorbeeld bij verliefdheid, bij een fysieke inspanning of tijdens de seks. En volgens mij kwamen er ook een paar ‘dopamientjes’ vrij toen Dafne Schippers vorige week winnend over de streep kwam tijdens de WK Atletiek.
Je kunt dit ‘feel good-stofje’ op natuurlijke wijze aanmaken. Hoe? Door te sporten! En dat het liefst buiten, want de frisse buitenlucht is ook weer een katalysator voor onze happy friends. Elke dag een halfuur tot een uur bezig zijn volstaat. Na de tijd voel je je gewoon beter. Een heerlijk gevoel van blijdschap en genot stroomt dan door je lichaam. Geloof me, elke dag sporten en u zult de winter (nog) makkelijker doorkomen.
Mocht u nog twijfels hebben over de positieve werking van sporten op de aanmaak van dopamines, check dan gewoon even een interviewfilmpje met Churandy Martina en u bent meteen genezen. Krijgt u van mij nog even de uitslag van het onderzoekje: het lachen werkt, man! Ik voel me fantastisch! Maar dat kan ook door Tom Dumoulin komen, want die heeft zojuist gewoon de tijdrit in de Vuelta gewonnen! BAM!11013206_1120881607941745_1702334528075955315_n_400_01


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Meer schrijfwerk

Share |