Jan Hospes

Jan & Jan - Eco Coaching

Vraag Jan Hospes:
Hé Jan, afgelopen woensdag waren we te gast in het Epke Zonderland Turncentrum. Eco Coaching onder bezielende leiding van Tjalling van der Berg. Wat vond je er van?

Antwoord Jan Ykema
Voordat ik over het Eco Coachen ga beginnen wil ik eerst nog even wat kwijt over het schaatsen in Enschede, Jan. #aardvanhetbeestje  Jorrit Bergsma versloeg Sven Kramer eergisteren op de 1947950_1630564820544266_1534042861715388597_n_400vijf kilometer tijdens de KNSB Selectiewedstrijd ISU World Cup. Bergsma’s winst lijkt een nietszeggende prestatie, omdat het slechts een selectiewedstrijdje betrof, maar ik vind het nogal wat. Om nu te zeggen dat er sprake is van een troonopvolging in ‘het land der lange afstanden’ gaat vooralsnog te ver, dat snapt ik ook wel, maar ik ben door deze uitslag wel heel nieuwsgierig naar het eerstvolgende duel die beide kemphanen gaan uitvechten. Als Bergsma dan weer wint, dan krijgt deze vijf kilometer met terugwerkende kracht toch nog lading. Want twee keer op rij verliezen betekent twijfel bij Kramer. Kan niet anders.
En zo zijn we aanbeland bij waar het in deze rubriek over zou moeten gaan: het hoofd! Because that’s what it’s all about with Eco Coaching.  De grootste droom kan in de bovenkamer tot realiteit worden gemaakt, Jan. Dat is waar ik in geloof en dat is wat ze bij Eco Coaching de 10003368_996246590398010_2636093734032319722_n_400mensen ook proberen duidelijk te maken. Geloof in jezelf en heb plezier in wat je doet, dan komt het resultaat vanzelf. Daarbij is het de truc je niet te laten afleiden (door de buitenwacht) van je doel. Of je nou een topsporter, een CEO van een topbedrijf  of een werknemer bij een drogisterij bent, dat maakt niet uit. Het is voor iedereen hetzelfde. Het gaat maar om één vraag: wat wil jij? Het antwoord op deze vraag moet het fundament voor jouw bestaan zijn. Maak een plan gebaseerd op dat antwoord en daarna rest je nog maar twee dingen te doen: stick to your plan and enjoy!  
‘Ontregelen’ is het heilige woord van Tjalling van der Berg en consorten. Ga niet in de comfortzone zitten die je voor jezelf hebt gecreëerd, maar durf daar buiten te stappen. Durf te img_20151128_143219_400leven! En dus gaan er blinddoeken om, laat je jezelf achterover vallen van twee meter hoogte en loop je met je ogen dicht over evenwichtsbalken. Ja, dat is eng, maar door toch door te zetten overwin je jezelf. En dat vertaalt zich ook naar jouw dagelijks functioneren. Je durft meer, bent zelfverzekerder en straalt dit ook uit. En het werkt natuurlijk ook: persoonlijke groei is per definitie een rijker leven. Het waren leuke, uitdagende oefeningen. Toen ik uiteindelijk in die valmat lag, nadat ik me geblinddoekt achterover had laten vallen, werd ik bevangen door een gevoel van euforie. Heerlijk! Ik kan het iedereen aanraden – niet alleen topsporters!
Ik vond het ook prettig om zelf weer tussen al die sportende mensen bezig te zijn, Jan. Voetballers van sc Heerenveen, toekomstige Epke Zonderlandjes en schaatsers; heerlijk om tussen al deze sporttalenten te vertoeven.  Ik deed er weer toe. De synergie die er heerst in zo’n sporthal is ook geweldig, hè. Daar valt nog wel meer uit te halen, is mijn bescheiden mening. De verschillende sporten moeten nóg meer samenwerken. Van elkaar leren. Kruisbestuiving. Ik zag echt een soort talentenfabriek voor me.  Ik kan me zo voorstellen dat we hier met het Gewest Fryslân in de toekomst ook nog meer mee gaan doen. Ik ben in ieder geval voor!
Hé Jan, groetjes thuis en tot snel!


  img_20151128_144359_400


 


 
 

Meer schrijfwerk

Share |