Jan Hospes

Jan & Jan - Wereldrecord!

Vraag Jan Hospes
Hé Jan, na een twaalftal zanglessen eindelijk je eerste optreden met Jan Hospes & Co tijdens het huiskamerconcert van afgelopen zondag. Wat vond je er van? Ten tweede gaat het schaatscircus straks langs de twee snelste banen van de wereld. Verwacht je nog wereldrecords?

Antwoord Jan Ykema
Hé Jan, het huiskamerconcert was fantastisch! Ik heb genoten! Wat een sfeertje, man! Magic! Ook kijk ik met érg veel voldoening terug naar mijn eigen optreden, want dat ging ook super! Voor best veel mensen. En daarom ben ik best wel een beetje trots op mezelf. Want ik kan me één img_3815_400van de eerste zanglessen ook nog goed herinneren, toen Jolanda in het atelier zat te werken, in tegenstelling tot de keren daarvoor toen de ruimte leeg was. Ik dacht destijds: slik, er zit iemand bij. Je moet dan wel over een drempeltje heen, zeg maar. Maar dat hoefde ik dit keer niet. Ik had maling aan alles en iedereen en zong Ring of Fire uit volle borst. Een heer-lijk gevoel. Tuurlijk, er waren zangtechnische dingetjes die beter konden, maar daarover ga ik nu niet miepen. Onderdeel van het proces. That’s it!
Wat betreft Calgary en Salt Lake City kan ik kort zijn. Ik hoop zo ontzettend op een nieuw wereldrecord op de 500 meter. Een 33’er.  En het zit er voor mijn gevoel ook in. Koelizjnikov is natuurlijk de aangewezen persoon om dat te doen. Hij snelde vier dagen geleden al naar een indrukwekkende 34,27 en kan, is mijn inschatting, nóg sneller. Als eerste de 33-barrière slechten, dan ben je een ‘baas’ hoor, Jan. En iedereen uit het sprintersgilde nst21mrt2015pavelkulizhnikov_400wil dat baasje worden. Neem  van mij aan dat de mannen op scherp staan komend weekend. BAM!
Voor een wereldrecord dient het ijs in Calgary en Salt Lake City wel goed te zijn trouwens, want dat liet de laatste jaren nog weleens te wensen over. Een perfecte ijsvloer en een laag drukgebied, dat hebben we nodig. Dan maken we kans.
Over Koelizjnikov wil ik graag nog even kwijt dat hij de beeldvorming nu ontzettend tegen zich heeft (door het vernietigende WADA-rapport), maar ik vind dat niet terecht. Ik geef hem het voordeel van de twijfel. Waarom? Omdat deze jongen zo ont-zet-tend goed kan schaatsen, Jan. Z’n techniek nadert perfectie. Echt waar. Zijn situatie is, vind ik, vergelijkbaar met die van Uwe Jens Mey in de DDR-tijd. Die had, ook al deed een groot deel van de rest het wel, ook geen spierversterkende middelen nodig. Was gewoon schaatstechnisch de beste. Een stylist. Net als Koelizjnikov nu. Ja, ik weet het: Koelizjnikov is al eerder betrapt. Maar dat maakt voor mij niet uit. Ik blijf bij dit standpunt.
We moeten Ronald Mulder trouwens ook in de gaten houden, want een 34’er in Enschede is geen kattenpis. Een tijd ook die we tien jaar geleden voor onmogelijk hadden gehouden op een baan buiten Thialf. Het schaatsen zit dus weer in de lift.  Ik heb zin in komend weekend, Jan. Bergsma vs Kramer, kans op nieuwe wereldrecords; genoeg redenen om op te blijven! Tot snel!  

PS Nei dy ta al in de Fryske Top 100?  
scs_ykema_3236_01720x440_400

Meer schrijfwerk

Share |